6 TIPS MENDAPAT HASIL GAMBAR PERKAHWINAN YANG MENARIK


Mengambil seorang jurugambar untuk merakamkan detik-detik indah majlis perkahwinan adalah antara perkara wajib yang perlu dilakukan oleh bakal pasangan pengantin. Amatlah rugi sekiranya tiada sekeping pun gambar diambil pada hari bahagia anda. Jadi, dalam persiapan majlis perkahwinan, janganlah lupa untuk mencari seorang jurugambar. Namun, kadang-kadang kos mengupah seorang jurugambar boleh mencecah sehingga ribuan ringgit. Adakah sepadan dengan hasil yang anda akan dapat? Untuk memastikan anda mendapat gambar perkahwinan yang setimpal dan menarik, beberapa tips yang berikut boleh dijadikan panduan:

1. Memilih jurugambar yang profesional
Lihat hasil kerja yang dilakukan oleh jurugambar yang akan anda bayar. Dapatkan seberapa banyak maklumat yang mungkin berkenaan pakej yang ditawarkan. Berbincanglah dengan jurugambar berkenaan kehendak anda. Seorang jurugambar yang profesional sudah semestinya akan memberikan idea-idea yang menarik untuk anda. Dia juga mesti pandai merancang dan tahu tugas-tugas yang perlu dilakukan. Semasa sesi perjumpaan dengan jurugambar, perkara-perkara inilah yang perlu anda ambil tahu untuk menentukan seorang jurugambar itu profesional ataupun tidak.

2. Rancang aturcara majlis perkahwinan
Dalam merancang aturcara majlis perkahwinan, pastikan setiap acara diberi waktu yang secukupnya supaya tidak berterabur dan tergesa-gesa. Dapatkan bantuan dan tenaga kerja yang mencukupi. Maklumkan kepada jurugambar tentang aturcara yang dirancang. Sebaik-baiknya, berikan satu salinan aturcara majlis. Tugaskan seseorang untuk membantu jurugambar dan memperincikan lokasi setiap acara. Dengan ini, jurugambar dapat merancang posisi-posisi dan sudut-sudut yang menarik untuk mengambil gambar perkahwinan anda.

3. Rehat yang cukup
Menjelang hari majlis perkahwinan, pastikan yang bakal pengantin mendapat rehat yang secukupnya. Agihkan kerja-kerja kepada yang lain. Ini untuk memastikan bakal pengantin kelihatan segar dan berseri. Gambar yang diambil sudah semestinya kelihatan cantik.

4. Ambil gambar dahulu
Selesai sahaja disolek, sebaik-baiknya ambil dulu beberapa keping gambar portrait. Waktu selepas disolek adalah waktu terbaik untuk mengambil gambar. Luangkan sedikit masa untuk jurugambar anda mengambil gambar. Jika diambil lewat, dibimbangi pengantin akan keletihan dan solekan telah cair atau kusam. Hasilnya, gambar sudah semestinya nampak tidak menarik.

5. Berlatih untuk senyum dan bergaya
Sebelum majlis perkahwinan, berlatihlah di depan cermin untuk senyum dan bergaya (posing). Jangan nanti pada hari majlis perkahwinan, anda kelihatan masam dan kaku. Ini akan mencacatkan gambar perkahwinan anda.

6. Bersabar menanti gambar disiapkan
Selepas habis majlis perkahwinan, biasanya jurugambar memerlukan masa satu ke dua minggu untuk menyiapkan gambar anda. Bersabarlah dan beri peluang jurugambar anda menyiapkan semuanya. Usah didesak dan ditekan untuk menyiapkan semuanya dengan cepat. Dibimbangi nanti jurugambar anda tergesa-gesa dan hasilnya gambar perkahwinan yang kabur, gelap dan tidak menarik.

Sumber : http://tipspersiapanmajlisperkahwinan.blogspot.com/

* Tempah pakej fotografi Perkahwinan anda segera. Sementara slot masih ada.
JURUGAMBAR KACAK - EIMIZA TAWFIQ (Call/Whatsapp 0135238194)

No comments:

Pages